Onze SHE
Bemanning
Thuishaven
Contact
Links
AIS
Reactie sturen Winlink

Foto: Even in de mast, de klimgordel testen


Albufeira 26 januari 2018

Net nu de bloesems van de amandelbomen beginnen te bloeien, vlieg ik terug naar België. Leo heeft het er regelmatig over wat hij allemaal gaat doen als ik weg ben. Want dan kan hij alles onderste boven halen en loop ik niet onder de voet. Niet dat hij stilgezeten heeft hoor. Hij klom zelfs een keertje in de mast om nieuwe radarreflectoren te hangen. De oude waren aan ’t vergaan door de zon en Leo wilde niet wachten tot ze weer eens in stukken naar beneden zouden vallen. Ondertussen kon hij nog eens oefenen met het klimgerief dat hij in Decathlon kocht. Het ging al iets beter dan de vorige keer, maar zo’n dingen gingen zoveel vlotter toen we nog 20 jaar jonger waren. Leo klimt nu wel op eigen kracht naar boven, ik moet enkel het touw aanhalen dat voor de beveiliging zorgt. Toch hoop ik dat al die techniek daarboven in het topje van de mast braafjes blijft werken, zodat Leo zijn klimgerief niet vaak nodig heeft. Ik blijf het akelig vinden.
De werken die Leo uitbesteed had zijn ondertussen rond. Het herstellen van de hoes rond het grootzeil was op zijn Portugees. De vrouwen, die we achter de naaimachines zagen zitten bij de zeilmaker, deden hun werk goed, maar we moesten verschillende keren terug gaan. Amanhã, amanhã. Morgen! De ‘estofadore’ daarentegen, was stipt op tijd met onze kussens. Ze zien er goed uit en het zit- en ligcomfort is uitstekend. We merkten, dat ze in dat bedrijfje ook op zaterdag werken, achter gesloten deuren weliswaar. De supermarkten, die hebben hun deuren altijd open. Dat is wennen in het begin. De Lidl bijvoorbeeld, is open van 8 uur tot 22 uur, zondag inbegrepen. Gemakkelijk voor ons. Hoe het met de werkuren voor de werknemers zit, dat zal minder zijn. Grote verschillen in Europa. Wij genieten vooral van het verschil wat het weer betreft. Net als in België is het hier ook, iets warmer dan het ‘langjarig gemiddelde’, regelmatig 18°C. Maar in tegenstelling tot in België regent het hier te weinig. Vandaag hadden we een halve dag motregen, de vijfde dag neerslag deze maand. En dat zou het dubbele moeten zijn. Je hoort ons niet klagen. Het zal wennen zijn in België.
Foto: Nieuwe camera maakt alleen foto's  ... 
 

Albufeira 8 januari 2018

Het lijkt wel of ze hier de winter overslaan, merkte Leo op, toen we overal rondom ons tekenen van de lente zagen. De bermen beginnen te kleuren, groen, geel, paars.. Nu we na maanden droogte al eens een maartse bui over ons heen krijgen begint het gras meteen weer te groeien. En de bloemekes zijn er ook, soms overweldigend. Het is wel even aanpassen als je op wandel gaat. Iets mee tegen de regen? De zonnehoed, die neem ik altijd mee. Niet te missen. Ik was hem twee dagen verloren, zo rond driekoningen. Wij dus terug naar de cafés en openbare toiletten die we bezocht hadden… En ook al eens in de winkels gekeken naar een nieuwe. Maar ik had zo graag mijn oude, die kan ik bijeen frommelen in mijn rugzak en hij overleefde al een paar wasbeurten in de machine. Leo heeft hem gevonden, in de boot, niet op zijn plaats… oud worden? Er is meer dat ik vergeet. Het raam van de Mus aan mijn kant heb ik al drie keer vergeten dicht te draaien. Het stond telkens 10 cm open. Eén keer een hele nacht. Zonder gevolgen, oef.
Ondertussen is Leo bezig een lijstje af te werken. Geen lijstje op papier, dat is meer mijn ding. Hij houdt alles bij, op de harde schijf in zijn hoofd. Er was weer allerlei gepland voor deze ‘winter’. De vuurpijlen heeft hij moeten vernieuwen want die waren vervallen. Dat ging niet zonder rondslomp. Hij is in Faro bij een officiële instantie geweest om een vergunning te krijgen. Betalen, papier met een stempel en dan op een industrieterrein zoeken naar een verkoper. De ship chandlers mogen dat hier niet verkopen, omdat ze geen ‘bunker’ hebben. Vuurwerk was er genoeg, in de nacht van oud naar nieuw. Waarschijnlijk verkopen ze dat in bunkers? En we mochten samen met Fred en zijn glazen fles bubbels overal rondlopen in Albufeira, net zoals duizenden feestvierders rondom ons. We hadden wel bekers mee om uit te drinken. Niet omwille van reglementen maar omwille van het gemak.
Verder zitten we nu een week zonder zitkussens. Ze zijn bij een stoffeerder in de buurt voor nieuwe overtrekken, want na 41 jaar was dat nodig. En de hoes van het grootzeil is bij de zeilmaker. Twaalf jaar weer en wind hebben hun sporen nagelaten. Hopelijk doen de stielmannen het werk zoals we dat bij Wittevrongel gewoon waren.
En ik, ik amuseer me met mijn nieuwe reflexcamera, een canon 200D. Kom je in de kajuit en word je verrast door een camera die zomaar foto’s van je neemt. Blijkt dat Leo de camera bedient vanop zijn smartphone. Pfft…ik kan de vooruitgang nauwelijks volgen.

Foto: Beste wensen
 

 Albufeira 19 december 2017

We zijn weer samen, Leo en ik. Niet Ryanair deze keer, maar TAPP, bracht mij van de ene thuis naar de andere thuis, van Affligem naar Albufeira. We hebben allebei drie weken als single geleefd. Ook wel eens aardig, want een man in huis kan soms voor ongemak zorgen. Woorden van Leo! Maar ik heb hem toch wel een paar keer gemist. Toen de linker koplamp van onze auto het voor bekeken hield, wist Leo te vertellen dat de reservelampjes in de garage lagen en op drie minuten had je zo’n dingetje vervangen. Toen de TV alleen nog sneeuw gaf ging ik kijken naar de Ierse fluit op de vensterbank, die dienst doet als digitale antenne. Er was een soldeersel los. Leo wist te vertellen dat zijn rode soldeerbout de beste was, maar de draadjes over elkaar plooien werkte ook. Oef. Als hij tegen Pasen nog eens naar België komt, zal er een lijstje klaar liggen van mankementjes die hersteld moeten worden.
Ondertussen prijzen we ons gelukkig dat we het grijze, koude weer van België kunnen ontvluchten. Zoveel lichter is het hier en de jassen kunnen overdag in de kast blijven. Zwemmen om af te koelen doen we al enkele weken niet meer. De foto met de kerstmutsen dateert van eind november en eigenlijk vonden we dat best iets hebben. We maakten bijna het voornemen elke dag te blijven zwemmen. Maar ijsberen zijn we toch niet geworden. Wel hopen we in 2018 weer veel te zwemmen, verder op het water te kunnen leven, nieuwe horizonten te ontdekken en mensen te ontmoeten.
Ieder van jullie, wensen we voor 2018, grote of kleine dromen. Of ze uitkomen of niet… blijf dromen.